13 januari 2010

Fifth Avenue Shoe Repair - Astrid Olsson


Jag fick möjligheten att ställa några frågor till Astrid Olsson, en av designduon på Fifth Avenue Shoe Repair.

Berätta gärna om kollektionen för sommaren 2010 och var ni fick inspirationen ifrån.
Man kan säga att kollektionen baseras på två olika teman; det ena med en mer verklig, jordnära, tvättad känsla i softa, lite urblekta jordtoner och det andra dess totala motsats: ett färgstarkt fantasilandskap med med multifärgade, multimönstrade tyger och former. Ett slags motsatsförhållande med minimalisten på ena sidan och maximalisten på den andra. För att ta fram och presentera de olika teman har vi arbetat med karaktärer som lyfter fram olika delar ur kollektionen, allt i från the storyteller, the collector eller the traveller till the doll och the geisha.
Hur ser designprocessen ut för dig och din kollega Lee inför en ny kollektion?
När vi startar en process inför en ny säsong är det ofta väldigt olika saker som inspirerar. Allt från musik, arkitektur och film till olika material, knappar och sömnads tekniker.Ofta försöker vi sätta ord på det vi söker tillsammans med olika typer av inspirationsbilder och tester ifrån ateljén. Färgerna växer oftast fram lite senare. Det ena ger ofta det andra och så snart man är igång är det svårt att riktigt veta i vilken ordning det händer. Sedan jobbar vi parallellt i ateljén med draperingar på docka, med material val och med skisser. Sakta växer kollektionen fram. Det är inte alls ovanligt att den första känslan hinner förändras eller att vissa bitar förstärks och tar mer plats än de gjorde från början.En kollektion är som en formbar deg ända fram tills den är klar.
Vad inspireras du av?
Synvillor – ofta folk på gatan som har många olika lager på sig så att ögat läser av en annan form i yttre siluetten än det i själva verket är. Och mycket arkitektur, skulptur och konstprojekt.
Vilka favorit designers har du själv?
För mig är bland andra de stora mästarna Yohji Yamamoto och Vivienne Westwood stora förebilder för sina geniala skärningar och draperingar. Deras sätt att se på kroppen och plagget på ett annorlunda sätt inspirerar.
Har det alltid varit självklart att du skulle bli designer?
Nej, men det har alltid varit självklart att göra saker med händerna och jag har alltid haft otroligt lätt för att jobba i textil. Jag började med skrädderi och mönsterkonstruktion och och trodde länge att jag skulle jobba bara med det. Sedan insåg jag att det fanns andra möjligheter om man med konstruktionen som grund jobbade som designer. Då kan man ju påverka hela förloppet. Man kan ju även arbeta mer komplicerat och trots det lyckas förklara hur man vill ha det för olika producenter. Det känns fantastiskt att få möjligheten att arbetat med det man älskar allra mest.
Om du fick välja en person som har stil, vem skulle det vara och varför?
Just nu skulle svaret bli Annie Lennox. Med hennes fantastiska karisma och vassa siluett passar hon i alla plagg och samtidigt utan allt – i bara sig själv. Men jag gillar alla starka personligheter!
Vilka tre saker kan du ej vara utan?
Om det bara är saker skulle jag säga; tyg, sax och nålarMen de allra viktigaste sakerna i livet blir istället de närmaste människorna:Vår son , Lee och min närmaste familj och vänner.
Nämn tre plagg en kvinna bör ha i sin garderob och varför.
Idag skulle jag säga ; en snygg svart välskuren kostym, en liten svart klänning och ett par riktigt höga stilettklackar. Med en kostym i garderoben kan man få en både maskulin och feminin look. Kostymen är tidlös och kan ju bäras till allt; herrskjorta som urtvättad t-shirt. Den lilla svarta kan kännas som ett trist val, men kan bli fantastisk med ett par axelvaddar instoppade. Har man dessutom en vit herrskjorta under och ett par grova kängor så ser man inte alls ut som sin mormor. Sist ett par dyra ( så dyra man har råd med ) riktigt höga snygga skor/ stövlar/ stövletter i garderoben så kan man ha vad som helst till det. Skorna kan göra hela outfitten.
Slutligen, hur vill du att Fifth Avenue skall utvecklas som märke inom 5 år?
Om fem år hoppas jag att vi kan ha våra visningar internationellt i Paris eller London. En dröm vi närt länge!I visionen ingår även en etablering av ett par stycken egna internationella butiker i några av modets huvudstäder. Formmässigt hoppas jag att vi har kunnat utvecklats som designer och fortfarande får göra det vi tycker allra mest om;en blandning av det allra mest minimalistiska enklaste linnet, till det mest komplicerade formexperimentet.

Inga kommentarer :